Telefoonnummer: 070 321 0180
E-mailadres: info@fly-over.nl
Rijschool Fly-Over > Blog > De theorie is eigenlijk het fundament van je praktijkopleiding

De theorie is eigenlijk het fundament van je praktijkopleiding

  • alain
  • Blog
  • No Comments

Zonder een goed fundament van theoretische regelkennis, is het behalen van je rijbewijs lastig. Ook mag je je afvragen, of je dan wel veilig de weg op gaat. Dit wordt nogal eens onderschat. We zitten met een generatie die niet meer wil lezen. Alles moet snel, liever vandaag, dan morgen.

Leerlingen maken oefenexamens via Internet en volgen geen échte cursus meer. Er worden alleen maar antwoorden gegeven. Er vindt haast geen menselijke interactie meer plaats, er is geen ruimte voor kennisdeling of het stellen van vragen. De kennis wordt hierdoor niet ingeslepen, maar even snel in het hoofd gestampt. Er zit geen kop of staart aan. Het hoe en waarom wordt niet behandeld, waardoor de opgedane kennis niet in het lange termijn geheugen belandt, daar waar het hoort.

Theorie-examen bij het CBR
Recent onderzoek heeft uitgewezen, dat er steeds minder leerlingen slagen. Is het theorie-examen bij het CBR nog wel relevant? Wordt de kennis op de juiste manier getoetst? Gaan leerlingen nog wel veilig de weg op, of gaat het vooral om het aantal verkochte theorie-examens, met andere woorden: om het geld.

De rol van de rijinstructeurs is primair om leerlingen verkeersinzicht en rijvaardigheden bij te brengen, zodat ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Om leerlingen het belang uit te leggen van waarom iets moet, of niet mag. Door dit steeds weer aan bod te laten komen, wordt de kennis ingeslepen en blijft de kennis hangen, anders glipt-ie weg. De leerling moet vervolgens in staat zijn, om het geleerde te vertalen naar de praktijk. We merken regelmatig dat leerlingen die bij ons de praktijk komen doen, maar weinig of niets hebben onthouden van verkeersborden of verkeerssituaties.

Waarom nooit op theorie opfriscursus?
Bij veel beroepen of vaardigheden moet je eens in de zoveel tijd een opfriscursus doen, of accreditatiepunten halen. In de zorg bijvoorbeeld, of in de advocatuur. Kennis vervaagt, of inzichten, regels en verkeertekens veranderen. Eigenlijk best raar, dat je voor je rijbewijs nooit op herhaling moet, of een theorie opfriscursus moet doen, om te bewijzen dat je je rijbewijs nog waard bent. Als je over onvoldoende kennis en vaardigheden beschikt, kun je dan nog wel veilig de weg op?

We zeggen niet voor niets: “Er moet wel water in het zwembad zitten, anders kun je niet zwemmen.”