Telefoonnummer: 070 321 0180
E-mailadres: info@fly-over.nl

MOTORRIJBEWIJS

MOTOR
RIJBEWIJS
flyover_motorrijbewijs3

Hoe haal je je motorrijbewijs?

Praktijk
Je motorrijbewijs halen doe je in drie etappes: een theoriedeel (categorie A) en twee praktijkgedeeltes, te weten voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelname (AVD). Voor de praktijkgedeeltes stomen onze ervaren instructeurs je klaar tijdens de praktijklessen. Let op: het AVB-examen heeft een beperkte geldigheidsduur. Als je geslaagd bent voor je AVB-examen, moet je binnen 1 jaar slagen voor je AVD-examen.

Theorie
Voor het theoriegedeelte is het aan jou om te bepalen hoe je dat het liefst doet. Je kan in de boeken duiken, gebruik maken van onze online leeromgeving of oefenexamens komen doen op onze locatie (op afspraak). Voordat je het praktijkexamen verkeersdeelname (AVD) mag doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Het eerste praktijkexamen (voertuigbeheersing: AVB) mag je ook zonder theorie doen, mits je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs. Let op: het theorie-examen heeft een beperkte geldigheidsduur. Binnen 1,5 jaar na het slagen voor je theorie moet je het AVD-examen doen. Wees verstandig en begin op tijd met je theorie!

flyover_motorrijbewijs3

Waarom kies je voor Fly-Over?

Betrouwbare rijopleidingen van hoge kwaliteit
Hoge slagingspercentages (zie CBR) op basis van een groot aantal examens
Meer dan 3000 reviews via Klantenvertellen
Transparant en eerlijk: je betaalt alleen voor afgenomen lessen
Flexibele lesdagen en -tijden

Verschillende categorieën motorrijbewijzen

Er zijn tegenwoordig drie categorieën motorrijbewijzen: A1 (lichte motor), A2 (middelzware motor) en A (zware motor). Het type rijbewijs dat je nodig hebt, is dus afhankelijk van het type motor. En het type rijbewijs dat je kán halen, is afhankelijk van je leeftijd:

Dan mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Als je 17 bent en al geslaagd bent voor dit theorie-examen óf al een autorijbewijs hebt, dan kun je al motorrijlessen volgen bij ons. Zo ben je alvast voorbereid, en kan je, zodra je 18 bent, je praktijkexamens doen.

Dan mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Als je geslaagd bent voor het motortheorie-examen óf al een autorijbewijs hebt, dan kan je vanaf je 20e bij ons terecht voor motorrijlessen op een middelzware motor. Vanaf je 20e mag je ook de benodigde praktijkexamens doen voor een motorrijbewijs A2. Als je daarvoor slaagt, krijg je automatisch ook je A1 rijbewijs. Als je al in bezit bent van A1, mag je al op je 19e beginnen met rijles op A2. Met 20 jaar mag je examen doen.

Dan mag je meteen het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Als je geslaagd bent voor het motortheorie-examen óf al een autorijbewijs hebt, dan kan je vanaf je 21e bij ons terecht voor motorrijlessen op een middelzware motor. Vanaf je 21e mag je ook de benodigde praktijkexamens doen voor een motorrijbewijs A. Als je dit rijbewijs A vóór je 24e haalt, dan geldt er een beperking: er wordt dan een code 80 op je rijbewijs vermeld. Dit betekent dat je voorlopig nog niet op een motor met onbeperkt vermogen mag rijden, tenzij het een driewielig motorrijtuig betreft. Voor een driewielig motorvoertuig is tot 15 kW rijbewijs A1 verplicht, daarboven rijbewijs A.

De code 80 vervalt automatische als je 24 jaar wordt. Ook vervalt de code 80 twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs. In dat laatste geval hoef je geen extra examen meer te doen, maar als je op dat moment nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

Verder kan je te maken krijgen met het getrapte systeem. Dit houdt in dat je kan doorstromen naar een zwaardere categorie:

Je mag overstappen naar de middelzware motor (A2) wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van je rijbewijs A1. Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) af te leggen. Echter zitten er in dat examen wel 2 bijzondere oefeningen. Keuze uit: wegrijden uit een parkeervak, stapvoets rijden, een halve draai en de motor lopend achteruit in een vak parkeren. Als je al in bezit bent van A1, mag je al op je 19e beginnen met rijles op A2. Met 20 jaar mag je examen doen.

Je mag overstappen naar de zware motor (A) wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2. Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware motor categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs en mag je dus op alle motoren (inclusief zware) rijden.

flyover_motorrijbewijs2
flyover_motorrijbewijs2

Prijslijst

Motorrijlessen van 60 minuten
€ 55,00
AVB Examen
€ 191,00
Inclusief huur motor tijdens examen
Beschrijving

Ingredients

Inclusief huur motor tijdens examen

AVD examen
€ 260,50
Inclusief huur motor tijdens examen
Beschrijving

Ingredients

Inclusief huur motor tijdens examen

Wil jij weten of motorrijden iets voor jou is? Plan dan direct je eerste les!

Hoe verloopt het theorie examen?

Hoe verloopt het praktijkexamen?