Autorijden na drugsgebruik is nooit een goed idee en vrijwel altijd illegaal. Verschillende drugs hebben uiteenlopende effecten, maar ze verhogen altijd de kans op een ongeluk. Daarom zijn er strikte regels voor rijden onder invloed van drugs.
Zijn de kosten verzekerd?
Als je onder invloed van drugs een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade vaak niet door je verzekeraar vergoed. In dat geval moet je de kosten zelf betalen, geheel of gedeeltelijk. Ook als je weigert een drugstest te ondergaan, kan je verzekering besluiten de schade niet te vergoeden. Deze kosten kunnen enorm oplopen!
Denk niet dat je nog prima kunt rijden. Drugs geven je een vals gevoel van zelfvertrouwen en verminderen je realiteitszin. Net zoals mensen die gedronken hebben, beweren ook drugsgebruikers vaak dat ze nog in staat zijn om te rijden.
Drugs versus rijgedrag
De invloed van drugs op je rijgedrag hangt af van het soort drugs dat je gebruikt:
Verdovende middelen zoals wiet of hasj verminderen je concentratie en vertragen je reactievermogen.
Stimulerende middelen zoals XTC, cocaïne en speed zorgen ervoor dat je jezelf overschat en meer risico’s neemt.
Bewustzijnsveranderende middelen zoals XTC, paddo’s en 2C-B vervormen je waarneming van de werkelijkheid.
Lachgas veroorzaakt een korte maar sterke roes, vervormt wat je ziet en hoort, en geeft duizeligheid en evenwichtsproblemen.
Het combineren van verschillende drugs maakt het nog gevaarlijker. De kans op een ongeluk kan dan 20 tot 200 keer groter zijn dan zonder drugs.
Rijd je onder invloed van drugs en overschrijd je de wettelijke limiet? Dan kun je diverse straffen krijgen. Als je eerder betrapt bent, worden de straffen nog zwaarder.
Hoe groot is de pakkans?
Elke maand houdt de politie ongeveer 1.000 mensen aan die drugs hebben gebruikt. Ze controleren je als je onveilig rijdt of afwijkend rijgedrag vertoont, controleren alle bestuurders bij een ongeluk en voeren steekproeven uit.
Ga je voor veilig, of neem je het risico?
Je kunt de regels negeren en denken dat je niet gepakt wordt, maar dan riskeer je hoge boetes en andere straffen. Je kunt je rijbewijs kwijtraken, opnieuw rijexamen moeten doen of zelfs een jaar gevangenisstraf krijgen.
Hoewel de kans om gepakt te worden klein lijkt in vergelijking met het totale aantal weggebruikers, het kan toch gebeuren. En bedenk dan, dat je niet alleen jezelf in gevaar brengt, maar ook andere weggebruikers. Is het je dat waard?