Telefoonnummer: 070 321 0180
E-mailadres: info@fly-over.nl

Gelijkwaardige kruispunten – hoe zat het ook alweer?

  • alain
  • Blog
  • Geen reacties

Op een gelijkwaardig kruispunt is de voorrang niet geregeld door verkeerslichten, voorrangsborden of voorrangstekens (zoals haaientanden). En dat maakt ze vooral voor beginnende bestuurders listig, want als je niet kan zíen wie er voorrang heeft, dan moet je het dus wéten.

Wat moet ik weten?
Als je aan komt rijden bij een kruispunt en je ziet geen verkeerslichten, geen voorrangsborden of voorrangstekens, dan gelden de algemene voorrangsregels. We zetten ze voor je op een rij:

– Bestuurders van rechts moet je altijd voorrang geven
Dat geldt ook voor fietsers, omdat zij ook bestuurders zijn. Voor voetgangers geldt het niet, maar pas op, want voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en bij een ongeluk ben je daarom als bestuurder bijna altijd aansprakelijk.
– Rechtdoor op dezelfde weg moet je voor laten gaan
Ezelsbruggetje: maak er een rijmpje van “Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor!”
– De korte bocht moet je voor laten gaan
Als je tegenover elkaar staat en je wilt beide afslaan, dan mag degene die de kortste bocht maakt (dus degene die naar rechts gaat) eerst.

Zijn er ook uitzonderingen?
Jazeker, er zijn uitzonderingen. En los van dat je die voor je eigen veiligheid (en die van anderen) moet kennen, kan je er ook vrij zeker van zijn dat je hier een vraag over krijgt bij je theorie-examen. Leer ze dus uit je hoofd, want dat gaat je goed van pas komen.

– Op een gelijkwaardig kruispunt hoef je géén voorrang te verlenen aan auto’s van rechts, die van een onverharde weg afkomen.
– Kom je als bestuurder uit een uitrit of oprit gereden, dan moet je alle weggebruikers voor laten gaan. Dit geldt dus ook voor voetgangers.
– Je komt ‘m veel tegen in onze stad: de tram. In de auto verleen je bij gelijkwaardige kruispunten áltijd voorrang aan de bestuurder van een tram. Hierbij maakt het geen verschil of de tram van links of van rechts komt.
– Ambulances, brandweer en politieauto’s met sirene en zwaailichten verleen je ook altijd voorrang.
– Militaire colonnes waarvan het eerste voertuig al gepasseerd is, moet je ook voorrang geven.

Duidelijk of duizelig?
Zeker als je net begint met je theorie, kunnen alle regels je duizelen. Je bent niet de enige, dus schaam je niet en vraag om hulp. Bij rijschool Fly-Over kan je gebruik maken van een online leer- en examentrainingssysteem, of een afspraak maken om oefenexamens te doen op locatie.

Meer weten? Kijk hier, maak gebruik van ons contactformulier of bel naar 070 – 321 01 80.